UPS ondervangt stroomuitval

De letters UPS staan voor Uninterruptible Power Supply. In het Nederlands vertaald betekent UPS een ‘ononderbroken stroomvoorziening’, ook wel noodstroom genoemd. Bij uitval van de netspanning neemt een UPS direct de stroomvoorziening over en levert zonder onderbreking stroom aan de erop aangesloten systemen.

Ononderbroken Stroomvoorziening

U bent echt niet de eerste die bij de afkorting UPS denkt aan de bezorgdienst voor uw online bestellingen. Maar bij een elektrotechnisch installatiebureau staat de afkorting voor een Uninterruptible Power Supply.

Vrij vertaald staat een UPS voor ‘Ononderbroken Stroomvoorziening’. Niet elk bedrijf heeft standaard een noodaggregaat binnen handbereik. Bij een stroomstoring – voor korte of langere tijd – kan dat ernstige gevolgen hebben door uitval van bedrijfskritische apparatuur.

Stroomuitval…en dan?!

We sommen moeiteloos bedrijfskritische apparatuur op waar stroomuitval grote gevolgen kan hebben. Denk aan liften in openbare ruimten, apparatuur in operatiekamers, datacenters, tunnels, telecomnetwerken, maar ook bedrijfskritische apparatuur in volcontinue bedrijven en fabrieken. In deze situaties worden UPS toepassingen gebruikt. Immers, stroomuitval komt per definitie onaangekondigd en steevast ongelegen. Tijd creëren ter overbrugging van de effecten van stroomuitval op bedrijfskritische apparatuur kan dus letterlijk van levensbelang zijn bij een calamiteit.

UPS oplossingen

We onderscheiden dynamische en statische UPS toepassingen die wij u ‘op maat’ aanbieden, voorzien van een vakkundige onderbouwing.

Een storing kan kortstondig of langdurig zijn. Doorgaans is een combinatie van een UPS met een noodstroomaggregaat de – dynamische – oplossing voor het opvangen van kortstondige en langdurige storingen in het openbare net.

Autonomietijd

In onze branche praten we niet over overbruggingstijd, maar over autonomietijd. De autonomietijd is de tijd in minuten dat de UPS onder belasting en load een systeem in combinatie met de maximale belasting kan voeden. Autonomietijd is afhankelijk van de belasting en het aantal batterijen in een – statische – UPS.

Statische of dynamische UPS

Een statische UPS werkt op batterijen die bij een netstroomuitval direct worden ingeschakeld: de batterijen nemen het vermogen van de aangesloten kritische bedrijfsapparatuur over. Doordat een statische UPS maximaal vermogen moet leveren, biedt deze bij grote toepassingen vooral een overbrugging in tijd om een noodstroom aggregaat op te laten starten. De combinatie van UPS met noodstroom aggregaat noemen we in vaktermen een dynamische UPS.

Kan het ook met een noodaggregaat?

We kunnen daar twee antwoorden op geven. Maar dan gaan we voorbij aan uw specifieke bedrijf en bedrijfsvoering. We leggen u daarom een paar gewetensvragen voor: kunt u ons – in uw eigen vaktaal – duidelijk maken wat er ernstig mis gaat ingeval van een langdurige stroomonderbreking? En kunt u dat vertalen in een ‘schadepost’. Schade aan processen, apparatuur, business, claims wegens niet of te laat leveren? Of – erger – schade aan personen of dieren?

Als u ook maar op één van onze vragen een antwoord heeft, dan is het hoog tijd dat wij elkaar spreken. Zodat uw input u een eerlijk en onafhankelijk advies oplevert. Rovitech Projects ICT beschikt over een In House specialisme en vergelijkt diverse fabrikanten van UPS systemen. Op basis daarvan geven wij een maatwerk advies.

Advies, leveren, monteren en onderhouden

We onderscheiden ons als elektrotechnisch bedrijf door het onderhoud van UPS systemen volledig in eigen beheer uit te voeren. En dat komt goed uit, want daarmee brengen we een advies uit over een product dat we niet alleen kunnen leveren en monteren, maar óók onderhouden.

 

Specialist in UPS systemen

Bij Rovitech hebben we jarenlange ervaring in het inrichten van infrastructurele netwerken en duurzame serverruimten. We hebben ons daarnaast gespecialiseerd in het installeren en 24/7 onderhouden van UPS systemen.

Karel Jellema

Manager Service & Onderhoud
030-6362842

Meer informatie

Heeft u behoefte aan een op uw situatie toegespitst advies? Laat dan hier uw gegevens achter, we nemen op een moment dat u past contact met u op.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.