Antennesystemen sluis van IJmuiden

De opdracht voor het plaatsen van 15 antennes die de communicatie vanuit de verkeerspost naar de schepen regelt vergt naast specialisme, voorbereiding en samenwerking ook iets wat niet te managen valt: aanvaardbare weersomstandigheden.

Voorlopig ontwerp

Bij het bouwen van de nieuwe zeesluis moeten de marifoon walposten Velsen Zuid volgens de beschikbaarheidseisen gedupliceerd worden. Zonder langdurige communicatieonderbreking is het onmogelijk om apparatuur naar de nieuwe locatie te verplaatsen. Dit te hoge afbreukrisico is ondervangen doordat Rijkswaterstaat vier nieuwe radarposten heeft geplaatst. Die kunnen ingericht en bedrijfsklaar gemaakt worden, voordat de oude afgebroken worden.

Uitdaging
Radarposten in doorlooptijd van 2 weken voorzien van antennesystemen, die de communicatie vanuit de verkeerspost naar schepen mogelijk maken.
Resultaat
Het project is binnen de doorlooptijd van twee weken in een najaarsmaand opgeleverd. De specialistische werkzaamheden konden alleen met inzet van hoogwerkers tot 54 meter worden uitgevoerd.
Diensten

Het leveren van de antennes en bekabeling tot aan de mast als uitbreiding op bestaande systemen vroeg om een turn-key opdracht en stevig projectmanagement. Bij de uitvoering is slechts op één dag voortijdig gestopt vanwege de weersomstandigheden.

Wat op het oog lijkt op gangbaar werk voor de Projects afdeling van Rovitech, is daarmee een bijzonder en specialistisch project geworden, waar we trots op zijn.