Moderne techniek in monumentaal pand

Een aanvraag om een datacenter in een monumentaal gebouw te realiseren. Geen alledaagse opdracht, met een paar extra uitdagingen. Is bijvoorbeeld de draagkracht van de vloer voldoende, is het draagvermogen van het plafond geschikt voor de kabelgoten en verlichtingsarmaturen?

We zijn trots op het ruim twee weken voor de deadline turn-key opleveren van een volledig toekomstbestendig datacenter. En we hebben alle criteria voor deze gewonnen onderhandse aanbesteding (prijs, kwaliteit, fictieve kortingen) kunnen waarmaken.

Uitdaging
De grote uitdaging in dit project valt samen te vatten als het veilig toepassen van nieuwe techniek in een monumentaal pand. En daarbij gelden andere wetten.
Resultaat
Op basis van een stevige technische inventarisatie hebben we de 3 meter hoge ruimte optimaal benut en een modern datacenter in een monumentale omgeving gerealiseerd.
Diensten

Technische oplossingen

De technische inventarisatie leerde dat de vloer sterk genoeg was maar het draagvermogen van het plafond onvoldoende. Door gebruik te maken van een stalen constructie van Hilti konden we een frame creëren met een draagvermogen van circa 1.000 kilogram per strekkende meter. Het frame is geplaatst op de bouwkundige vloer. In het frame plaatsten we kabelgoten zodat de circa 3 meter hoge ruimte optimaal benut wordt.

Behalve de uitdaging van het draagvermogen, hadden we ook te maken met verschillende soorten racks. Door het frame om de racks heen te ontwerpen, konden we rekening houden met de afmetingen en gewichten van de racks en zo de beste locatie voor de staanders bepalen.