Waarom UPS batterijen zo belangrijk zijn

🔋 Waarom zijn batterijen essentieel in een UPS?

1. Back-up bij stroomuitval
De voornaamste functie van een UPS is het leveren van tijdelijke stroom bij een stroomstoring. Dat gebeurt dankzij de batterijen. Ze springen in als het elektriciteitsnet uitvalt, en houden kritieke systemen (zoals servers, netwerken, medische apparatuur, etc.) draaiende.
2. Tijd om veilig af te sluiten
De batterijen geven bedrijven de tijd om systemen gecontroleerd af te sluiten of om over te schakelen op een generator. Dat voorkomt dataverlies, systeemfouten en beschadiging van hardware.
3. Stabiliseren van stroom
Sommige UPS-systemen (zoals online/dubbele conversie UPS’sen) gebruiken de batterijen ook om stroompieken, -dips en andere storingen te corrigeren. Dus niet alleen bij volledige uitval, maar ook bij onbetrouwbare netspanning.
4. Ononderbroken werking van gevoelige apparatuur
Voor bijvoorbeeld datacenters, ziekenhuizen en industriële installaties is zelfs een fractie van een seconde stroomuitval al rampzalig. De batterijen zorgen ervoor dat die overgang naadloos verloopt.

🔋 Batterijen verouderen, ook wanneer ze niet gebruikt worden. En dat komt door een paar natuurlijke processen:

1. Zelfontlading
Elke batterij verliest langzaam een beetje lading door interne chemische reacties, zelfs als hij niet is aangesloten. Hoe snel dat gebeurt hangt af van het type batterij (bijv. VRLA vs lithium) en de temperatuur.
2. Veroudering van chemische componenten
De materialen binnenin de batterij (zoals elektrolyten en platen) verslijten met de tijd, ook als de batterij in opslag ligt. Denk aan het langzaam uitdrogen of kristalliseren van stoffen.
3. Temperatuur en opslagomstandigheden
Hitte versnelt veroudering enorm. Zelfs een paar graden boven de aanbevolen temperatuur kan de levensduur flink verkorten.

Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!